Maak een geheel persoonlijke en 100% natuurlijke parfum, exact volgens jouw eigen geurbeleving. Experimenteer met verschillende etherische geuroliën tot er een uniek geheel ontstaat wat aan jouw wensen voldoet. Bestel een startpakket of alle losse benodigdheden voor parfum maken eenvoudig online in onze webshop en het creatieve proces kan beginnen!
Wanneer je zelf parfum gaat maken, kun je een geur creëren die perfect bij jou past. Niet elke parfum is voor iedereen geschikt aangezien geurbeleving persoonsafhankelijk is. Zo bestaat er bijvoorbeeld geen universele parfum die iedereen lekker vindt. Winkels maken hier gebruik van door een enorm assortiment parfums aan te bieden. Maar je kan natuurlijk ook gewoon zelf aan de slag gaan, wel zo makkelijk!
Zelf parfum maken is daarnaast een stuk goedkoper, aangezien je in de winkel vaak meer voor het merk en de verpakking betaalt dan daadwerkelijk voor het product. Een startpakket of een set verschillende geuroliën is een origineel en persoonlijk cadeau om aan iemand te geven in plaats van een kant en klaar flesje parfum. Daarnaast zijn onze startpakketten parfum maken geschikt voor workshops en kinderfeestjes. Want zelf parfum maken is een ook heel gezellig en leuk om in een groep te doen.
Parfum bestaat uit een compositie van geurstoffen en een drager (parfumbasis) zoals jojoba-olie of alcohol. Een drager dient om de geurstoffen op een handige manier verdund op de huid over te brengen. Alcohol ketonatus 96% is wat hier meestal voor gebruikt wordt. Jojoli verkoopt ook natuurlijke alcohol zonder chemisch denatureringsmiddel, namelijk Alcohol voor natuurcosmetica. Geurstoffen zijn meestal sterk geconcentreerd en kunnen zelden onverdund gebruikt worden.
Jojoba-olie is zeer geschikt als oliebasis aangezien het een stabiele olie is die niet snel rans wordt, huidverzorgende eigenschappen bezit en bovendien vrijwel geurloos is. Oliebasis ontvet de huid niet. Alcohol heeft als voordeel dat het niet afgeeft (op kleding), lang houdbaar is en snel verdampt. Zuivere alcohol is een natuurproduct, gemaakt van o.a. suikerbieten, fruit of graan. Op zuivere alcohol wordt accijns geheven omdat het onder de alcoholische dranken valt. Om die reden wordt er vaak een stof aan toegevoegd, waardoor het niet meer voor consumptie geschikt is en er geen accijns betaald hoeft te worden. Alcohol wordt in vrijwel alle parfums gebruikt. Parfums op alcoholbasis bevatten ook een klein aandeel water. De sterkte van een alcohol/ water mengsel wordt weergegeven in procenten (bijvoorbeeld alcohol 96%). 100% pure alcohol is niet haalbaar vanwege een natuurlijke evenwichtsreactie waardoor een deel van de alcohol zichzelf in water om zal zetten. De mengverhouding kan eventueel worden aangepast door meer water toe te voegen. De verdampingssnelheid van de drager gaat daardoor omlaag. Meer dan 30% water toevoegen is niet wenselijk omdat er dan duidelijk druppels op de huid achterblijven bij het opbrengen van de parfum. Bovendien lossen de geuroliën dan niet meer goed op.
Jojoli verkoopt zowel geurstoffen van natuurlijk oorsprong als geurstoffen van synthetisch oorsprong. Hieronder de verschillen.
Geurstoffen van natuurlijke afkomst
Geurstoffen van natuurlijke afkomst worden etherische-, essentiële-, vluchtige- of aromatische- oliën genoemd. Verschillende namen waarmee hetzelfde wordt bedoeld. Etherische oliën hebben naast de aangename geur vaak ook invloed op lichaam en geest. Het kan zorgen voor ontspanning, nieuwe energie of een goed humeur. Lavendelolie bezit bijvoorbeeld een ontspannende en rustgevende werking. Oranjebloesem werkt daarentegen activerend op lichaam en geest. Grapefruit werkt verfrissend. Bovendien is uit studie gebleken dat vrouwen die een geur dragen met Grapefruit jonger worden ingeschat dan ze in werkelijkheid zijn (Alan R. Hirsch, Chicago, Effects of Odor on Perception of Age, 2005). De belangrijkste leveranciers van geurstoffen zijn planten. Diverse delen worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld de bloem (Jasmijn en Tuberoos), de vruchtenschil (Citroen en Sinaasappel) en de stengel en bladeren (Geranium, Patchouli). Er bestaan verschillende technieken om etherische olie uit planten te halen. Voorbeelden zijn persen, destillatie en extractie. Houd rekening met het feit dat etherische olie een natuurproduct is en natuurproducten nooit garant staan voor een constante kwaliteit. De kwaliteit is mede afhankelijk van omgevingsconditities waar de plant groeit, zoals het weer en de beschikbare voedingsstoffen in de bodem. Bewaar etherische olie in een donkere fles en bij voorkeur in een omgevingstemperatuur van maximaal 15 °C.
Geurstoffen van synthetische afkomst
Grondstoffen van synthetische afkomst zijn gemaakt in een fabriek. Een voordeel om uit een synthetische bron geurstoffen te onttrekken, is dat de parfumeur niet meer afhankelijk is van geslaagde oogsten. Daarnaast hebben geurstoffen van synthetische afkomst een constante kwaliteit en een hoge zuiverheid. Natuuridentieke oliën worden door de mens nagemaakt maar komen in dezelfde molecuulstructuur in de natuur voor en staan daardoor dichter bij het menselijk lichaam dan synthetische stoffen.
Ga je zelf parfum maken? Dan heb je verschillende grondstoffen, materialen en verpakkingen nodig. Met onderstaande hoeveelheden kun je één flacon van 30 mL natuurlijke parfum en twee bijbehorende miniverstuivers van 2 mL maken.
Wanneer je aan de slag gaat met parfum maken is het van belang om rekening te houden met de geuropbouw van geuroliën. Geuroliën hebben verschillende verdampingssnelheden en zijn op basis hiervan grofweg in te delen in drie verschillende groepen: de topnoot, hartnoot en basisnoot. Sommige geuroliën overlappen meerdere groepen of vallen eerder tussen twee groepen in. Hieronder een overzicht van de indeling van een selectie geuren die veel bij Jojoli parfums gebruikt worden.
Topnoot: Dit is de eerste geur die je waarneemt gedurende de eerste tien minuten na het aanbrengen. De topnoot heeft een hoge verdampingssnelheid, waardoor we er niet lang van kunnen genieten. Omdat het de eerste geur is die we waarnemen is het vaak wel bepalend of iemand positief tegenover de parfum staat of niet. Voorbeelden van topnoten zijn bergamot, citroen, eucalyptus, grapefruit, cajeput, lelietje-van-dalen, mandarijn, pepermunt, sinaasappel, groene appel en perzik.
Middennoot of Hartnoot: Als de topnoot is uitgewerkt neemt de hartnoot het geleidelijk over, want de hartnoot heeft een lagere verdampingssnelheid. De geuren die in de hartnoot als eerste tot uiting komen zijn te ruiken na tien minuten tot ongeveer twee uur na opbrengen. Voorbeelden van hartnoten zijn: geranium, lavendel, oranjebloesem en hyacint. Geleidelijk aan toont de parfum zijn ware karakter, meestal met ‘warme’ geuren zoals spar, rozenhout, wierook en rozemarijn, die tot vier uur na opbrengen ruikbaar zijn.
Basisnoot: Als de hartnoot uitgewerkt raakt, dan blijft de basisnoot over. Het tussengebied (de hart/basisnoot) wordt opgevuld door hartnoten die lang blijven geuren zoals: jasmijn, roos, sandelhout en ylang ylang. De basisnoot heeft de laagste verdampingssnelheid. Deze noot is zwaar en zorgt ervoor dat er een geur blijft hangen. De basisnoot bevat doorgaans kruidige en houtachtige geuren zoals patchouli.
Naast de verdampingssnelheid is ook de geurintensiteit van belang. Een druppeltje citroen of pepermunt kan veel sterker geuren dan een druppeltje hyacinth of grapefruit. Ruik daarom eerst elke geur afzonderlijk en bepaal de intensiteit, alvorens ze te mengen. Iemand die direct aan een flesje sterke geurolie ruikt, zal merken dat de geur op zijn slijmvliezen slaat en prikt in de neus. De juiste manier om geconcentreerde geuren te ruiken is: de geur met de hand naar de neus toe wuiven zodat deze mengt met de lucht. Als het toch voelt alsof een geur in de neus blijft hangen, dan helpt het om even aan koffiebonen of -poeder te ruiken.
Parfum maken is een delicaat proces waarbij creativiteit belangrijk is. De ideale parfum maken is een kwestie van veel ruiken, ervaring en veel uitproberen. De kunst van de parfumeur is om een samenstelling te vinden die gedurende langere tijd een prettig boeket aan geur afgeeft; een evenwichtige balans tussen de drie (hierboven) verschillende groepen: topnoot, hartnoot en basisnoot. In de meeste parfums wordt een vertegenwoordiger uit elke groep gebruikt. Om de geurbalans te ondersteunen kan de parfumeur de verdampingssnelheid van de gebruikte geuroliën beïnvloeden met toevoegingen. Dit wordt ook wel fixeren of bridgen van geuren genoemd. De zogenaamde ‘Fixateur’ kan gebruikt worden om de geur in uw parfum langer vast te houden. Geuren uit de basisnoot, dus met een lage verdampingssnelheid (zoals Patchouli en Ylang Ylang), werken in beperkte mate ook als fixateur voor geuren uit de top- en hartnoot.
Parfum maken gaat volgens een stapsgewijs recept. Volg onderstaand stappenplan om jouw eigen parfum te maken. Het gehele proces van zelf parfum maken neemt minimaal 30 minuten tijd in beslag. Let op: bescherm het werkblad voordat je aan de slag gaat.
Ontdek de voordelen en het plezier van zelf parfum maken met Jojoli!
Frisse en lichte geurcombinaties zijn geschikt voor overdag. Als avondparfum zijn zware en zoete geurcombinaties aan te raden. 20 druppels staat ongeveer gelijk aan 1 mL.
Dames: Zwaar en zoet: 10 druppels Oranjebloesem + 10 druppels Ylang Ylang
of fris en licht: 10 druppels Rozenolie + 4 druppels Ylang Ylang + 6 druppels Citroen
Heren: Fris en licht: 10 druppels Bergamot + 10 druppels Mandarijn
of zwaar en zoet: 6 druppels Grapefruit + 6 druppels Spar + 3 druppels Sandelhout + 3 druppels Wierook
De hoeveelheid geurstof ten opzichte van de hoeveelheid parfumbasis bepaalt de sterkte van de geur en ook de prijs. Hieronder de verschillen.
Parfum is de duurste vorm en heeft de hoogste concentratie geurstoffen. Het percentage wisselt, afhankelijk van het merk, van 15 tot 20 % parfumconcentraat. Een paar druppels op polsen, de nek en achter de oren volstaan al. Met onze benodigdheden en aangegeven ingrediënten kun je parfum maken.
Eau de parfum heeft een lagere concentratie geurstoffen van 10 tot 15 %. Van eau de parfum kan daarom meer worden gebruikt dan van parfum voor hetzelfde effect.
Eau de toilette is nog meer verdund en heeft een concentratie geurstoffen die varieert van 5 tot 10 %. Eau de toilette op alcoholbasis wordt ook wel gebruikt voor de verkoelende en verfrissende werking.
Sommige geuroliën kunnen een overgevoeligheidsreactie veroorzaken. Pure geurolie is namelijk sterk geconcentreerd. Vermijd daarom overdosering. Merk je dat je overgevoelig bent voor een geurstof? Dan is het handig om deze geurstof te vermijden bij het parfum maken. Je kunt overgevoeligheid bij jezelf testen door op de binnenkant van je elleboog een druppeltje geurolie te deppen. Vervolgens dien je die dag je elleboog niet te wassen. Is er binnen een dag geen rode en / of jeukende plek ontstaan, dan ben je hoogstwaarschijnlijk niet overgevoelig voor de geteste olie. Let erop dat je geuroliën niet onverdund op de huid aanbrengt. Daarnaast raden we het af om zowel natuurlijke als synthetische geurstoffen te gebruiken tijdens de zwangerschap.
De houdbaarheid van grondstoffen is terug te vinden op de verpakking van de producten. Als je jouw eigen parfum hebt gemaakt is de houdbaarheidsdatum afhankelijk van de gebruikte (geur)oliën. Alcohol en jojoba-olie zijn overigens niet gevoelig voor bederf door bacteriën, schimmels of gisten. Geurolie is dat ook niet maar geuren kunnen na verloop van tijd wel achteruit gaan en muffig worden.
Zelfgemaakte parfum kun je net als parfum uit de winkel gebruiken. Als je de parfum in een flesje met een parfum verstuiver hebt verpakt, kun je een aantal sprays op de polsen, de nek en achter de oren spuiten. Dit zijn de plekken waar de geur zich het meest over het lichaam verspreidt. Als je geen parfum verstuiver gebruikt, kun je een aantal druppels aanbrengen. Hoeveel parfum je exact nodig hebt of wilt gebruiken is persoonsafhankelijk en afhankelijk van de hoeveelheid geurstof ten opzichte van de hoeveelheid parfum basis.
Om het nog makkelijker voor je te maken heeft Jojoli startpakketten ontwikkeld. Met een Jojoli parfum startpakket kun je direct aan de slag met zelf parfum maken. Het startpakket is een leuke geschenktip. Ervaring is niet vereist en voorbereidingstijd is minimaal. Ook bieden wij een startpakket parfum maken aan geschikt voor kinderfeestjes met 4 tot 12 deelnemers. Wil je heerlijk geurende parfums maken in een mooie verpakking? Kies dan voor ons startpakket. Per persoon kun je twee flesjes parfum: één verstuiver en één mini verstuiver (proefmonster flesje) maken, net als de parfum uit de winkel. Naast een startpakket parfum maken bieden wij nog veel meer startpakketten aan zoals conditioner en wilde rozencrème. Ook heeft Jojoli educatieve en kinderfeest startpakketten.
Wil je parfum maken? Dan ben je bij Jojoli aan het juiste adres! In ons assortiment vind je alles om jouw eigen parfum te maken, van grondstoffen en materialen tot complete startpakketten. Onze producten zijn voor verschillende gelegenheden te gebruiken, zoals voor kinderfeestjes, bedrijfsactiviteiten, op school of als hobbyproject thuis. Als je bij Jojoli bestelt, heb je de keuze uit een ruim aanbod. We kunnen vrijwel alles uit voorraad leveren, ook in grote hoeveelheden en binnen 1-2 werkdagen. Zelf cosmetica maken begint bij Jojoli!
Kun je niet kiezen of wil je advies over onze producten? Bel ons via 0180-769241 of mail gerust naar [email protected]!